Our Blog

IoT-vraagstukken. Blog Joep Romijn Up2Technology

Even voorstellen…
Joep Romijn

by Gerard Challa on Thu 7 February 2019 No comments

Vanaf deze week gaan wij van Up2 Technology regelmatig een blog publiceren over IoT. Hierin delen we onze kennis en ervaringen over ontwikkelingen en innovaties. Over IoT-vraagstukken waar wij dagelijks tegenaan lopen en waarvan we de oplossing graag met jou delen.*

In deze eerste blog stellen we ons eerst even netjes voor. We beginnen met Joep Romijn, General Manager, of aanvoerder zoals hij zich zelf noemt. In dit interview vertelt hij meer over Up2 Technology, zijn visie op de toekomst van IoT. En nou ja, vooruit, omdat we zo aandringen, ook over zichzelf (en over zijn bouwkunsten: van infrastructuur tot pipowagen).

Joep, om te beginnen, wat doet Up2 Technology?

Up2 Technology is een IT-dienstverlener die problemen van haar klanten vanuit een business perspectief benadert en oplost met technologie. Onze slogan is niet voor niets “When ideas need technology”. We praten altijd vanuit hun bedrijfsbehoeften. Wij zijn daarom zowel business consultant als techneut. Onze passie is mooie software te ontwikkelen die klantvraagstukken oplost.

We werken voornamelijk voor Nederlandse organisaties vanuit een kantoor in Nederland en in Bulgarije. Up2 Technology is Microsoft Gold Partner en we zijn één van de zeer “early adopters” van het Internet of Things (IoT), een van de belangrijkste technologietrends op dit moment.

Waarom Internet of Things?

Dat kwam eigenlijk vanuit een natuurlijke interesse van een aantal mensen bij Up2. Up2 is namelijk een kleine system integrator. Naast het bouwen van nieuwe toepassingen, zijn we continu allerlei systemen en toepassingen aan elkaar aan het koppelen. In de loop van de tijd zijn we ook dingen of “Things” gaan koppelen, denk bijvoorbeeld aan de auto’s van GreenWheels, ambulances, slimme elektriciteitsmeters, waterstandenmeters, machines in fabrieken.

En toen kreeg dit beestje zo’n 5 jaar geleden ineens een naampje, namelijk Internet of Things of IoT. Niet veel later kwam KPN met z’n LORA-netwerk en gingen allerlei mensen steeds kleinere apparaatjes of dingen met sensoren solderen en aan dit netwerk koppelen. Zo ook een paar jongens bij ons. Tja, en zo is het gekomen dat we IoT en de softwarevraagstukken daaromheen tot een van onze speerpunten hebben gemaakt.

IoT wordt overal genoemd als een belangrijkste trend voor de komende jaren. Waar staan jullie nu?

IoT is inderdaad een onomkeerbaar fenomeen. Het biedt geweldig slimme toepassingen die het leven en veel van onze werkzaamheden aanzienlijk kunnen vereenvoudigen en verbeteren.

Dat blijkt ook uit de projecten die we in de afgelopen jaren hebben uitgevoerd. Dat gaat niet altijd in een keer goed. Inmiddels zijn we heel wat IoT-ervaringen rijker. We hebben projecten uitgevoerd voor ProRail, Damen, Rijkswaterstaat met Sogeti, KPN en de NS. Daarnaast hebben we een IoT SaaS platform (Maplese) gebouwd met tonnen aan investeringen. Uiteindelijk hebben we dat weer losgelaten want het zou nooit kunnen gaan werken. Met al die ervaringen zijn we nu opnieuw begonnen met een IoT-framework voor dataverwerking en Edge computing: Skiota. Dat gebruiken we zelf al een jaar en dat hopen we in 2019 ook met anderen te delen.

Let wel, we zijn geen hardware specialist en we bouwen geen apparaten, maar we koppelen echt alles in combinatie met verschillende netwerken (3G+, LORA, SIGFOX, NBIOT) aan cloudoplossingen zoals Microsoft Azure, AWS of privénetwerken van organisaties.

Wat is je visie op IoT als business consultant?

Met de kansen van IoT komen er ook aardig wat nieuwe uitdagingen bij voor organisaties. Uit projecten die we de afgelopen jaren hebben gedaan, kan ik er wel een paar noemen. De hoeveelheid data is een eerste voorbeeld. De meeste apparaten die zijn aangesloten op internet hebben hun eigen app. Als je als bedrijf meerdere slimme apparaten gebruikt, dan leveren die allemaal data in hun eigen app. Dat maakt het onoverzichtelijk voor zowel management als gebruikers. Bovendien maak je je daarmee als bedrijf afhankelijk van de leverancier van het apparaat.

Een tweede voorbeeld: IoT-data worden gebruikt op verschillende locaties in organisaties. Filteren is daarbij belangrijk: welke informatie heb je nodig, op welk moment en waar in het bedrijf? Als voorbeeld: in de cloud sla je het op voor analyse, machine learning en AI. Je hebt dezelfde data in een ander formaat nodig in een CRM, bijvoorbeeld om verbruik aan een klant te koppelen. Incidenten moeten real time bij de bewaking uitkomen voor opvolging. Het gaat dus alle kanten op. Hoe organiseer je dat en hoe houd je dat beheersbaar? Up2 heeft daar met Skiota een visie op en een oplossing voor.

Maar data kun je toch tegenwoordig makkelijk allemaal opslaan in de cloud? Biedt dat geen oplossing?

Er is een enorme PR gaande voor de cloud en cloud computing. Rekenwerk wordt op centrale servers uitgevoerd. Wij kwamen er in projecten achter dat klanten ook behoefte hadden om flexibel te blijven, al is het maar uit kostenoverweging. Je moet dan kunnen besluiten je rekenkracht ook bij de bron, het apparaat, te kunnen plaatsen. Edge computing heet dat. Dat kunnen wij heel goed.

Dat klinkt goed. Wat zijn andere uitdagingen van IoT waar jullie tegenaan zijn gelopen?

Het overzicht van apparaten en apps is er ook een. Hoe beheer je apparaten, met name als het er steeds meer worden? Een Thing heeft een onmogelijk identificatienummer waar je niets mee kan. Eenzelfde apparaat kan functioneel anders worden ingezet (een weerstation met een temperatuurmeter is iets anders dan een treinwissel met eenzelfde soort temperatuurmeter). Hoe houd je dat allemaal uit elkaar?

Met IoT loop je ook tegen real time data verwerking en alle bijbehorende toepassingen aan. Dat is een ander kaliber softwareontwikkeling. Ook wij hebben moeten leren van onze fouten.

En dan nog maar niet te beginnen over security…. Hoe lang wil je dat ik doorga?

Prima. Er is nog genoeg om over te schrijven, zo te horen.

Tot nu toe hebben we het alleen over werk gehad. Wil je ook nog iets delen over jou als persoon? Wat doe je bijvoorbeeld als je niet bezig bent met IT en IoT?

In mijn vrije tijd timmer ik graag. Mijn droom was ooit zelf een eigen kinderboerderij te maken. En die staat er nu. We hebben inmiddels 2 schuren: een voor de kippen en een voor onze koeien. Het is een sport om die zo duurzaam mogelijk te bouwen. Zo heb ik voor beide schuren hout gebruikt van bomen uit de buurt en alle andere materialen zijn zoveel mogelijk tweedehands. Pionieren en iets nieuws verwezenlijken, is mijn ding. Nu ik er zo over nadenk, geldt dat blijkbaar zowel in mijn vrije tijd als in mijn werk…

Dank je wel voor dit interview, Joep. Wat mogen we verwachten in de volgende blogs?

In de volgende blogs gaan we meer vertellen over projecten en ontwikkelingen op het gebied van IoT, M2M, edge computing en provider onafhankelijk data-architectuur. Houd ons in de gaten!

*Heb jij een bedrijfsprobleem dat mogelijk met IoT opgelost kan worden? Of heb je een IoT-vraagstuk? En wil je dat aan ons voorleggen voor een analyse in een van onze blogs? Dan nodigen we je van harte uit ons te mailen.

Gerard ChallaEven voorstellen…
Joep Romijn

Join the conversation